Тамақтандыру - №33«Кенесары Қасымұлы атындағы жалпы орта білім беретін мектеп» КММ https://33.shymkent.edu.kz/ ru Тамақтандыру - №33«Кенесары Қасымұлы атындағы жалпы орта білім беретін мектеп» КММ DataLife Engine 2023-2024 оқу жылында оқушыларға арналған ыстық тамақ мәзірі - ІІ апта https://33.shymkent.edu.kz/pitanie/yzmett-arzhylandyru-zhospary/2666-2023-2024-ou-zhylynda-oushylara-arnalan-ysty-tama-mzr-apta.html https://33.shymkent.edu.kz/pitanie/yzmett-arzhylandyru-zhospary/2666-2023-2024-ou-zhylynda-oushylara-arnalan-ysty-tama-mzr-apta.html ]]> ]]> admin Wed, 14 Feb 2024 13:01:25 +0600 2023-2024 оқу жылында оқушыларға арналған ыстық тамақ мәзірі - І апта https://33.shymkent.edu.kz/pitanie/yzmett-arzhylandyru-zhospary/2665-2023-2024-ou-zhylynda-oushylara-arnalan-ysty-tama-mzr-apta.html https://33.shymkent.edu.kz/pitanie/yzmett-arzhylandyru-zhospary/2665-2023-2024-ou-zhylynda-oushylara-arnalan-ysty-tama-mzr-apta.html ]]> ]]> admin Wed, 14 Feb 2024 12:59:36 +0600 2 апталық ас мәзірі https://33.shymkent.edu.kz/pitanie/2493-2-aptaly-as-mzr.html https://33.shymkent.edu.kz/pitanie/2493-2-aptaly-as-mzr.html
]]>

]]>
admin Wed, 10 Nov 2021 14:59:22 +0600
Карантин кезінде мектепте тамақтандыру ұйымдастырылмайды https://33.shymkent.edu.kz/pitanie/411-karantin-keznde-mektepte-tamatandyru-jymdastyrylmajdy.html https://33.shymkent.edu.kz/pitanie/411-karantin-keznde-mektepte-tamatandyru-jymdastyrylmajdy.html
]]>

]]>
admin Wed, 30 Sep 2020 15:30:13 +0600
Балалар тамақтануын ұйымдастыру https://33.shymkent.edu.kz/pitanie/327-tamatandyru-erezheler.html https://33.shymkent.edu.kz/pitanie/327-tamatandyru-erezheler.html                                          Əдістемелік нұсқаулар
                                    Балалар тамақтануын ұйымдастыру


                                            1. Жалпы ережелер


1. Бұл əдістемелік нұсқау медицина қызметкерлеріне, денсаулық сақтау ісін ұйымдастырушыларға, санитарлық-эпидемиологиялық қызмет қызметкерлеріне, қоғамдық денсаулық сақтау мен тамақтану салаларындағы бағдарламалардың координаторларына, мектепке дейінгі жəне мектеп мекемелеріндегі ас блок қызметкерлеріне, медициналық жоғарғы оқу орындарының жəне колледждердің студенттеріне арналған.
2. Балаларға арналған азық-түліктер балалардың жас шамасына байланысты бөлініп есептелінеді. Осыған орай балалар мына топтарға бөлінеді:
1) ерте жастағы балалар – туылғаннан бастап 3 жасқа дейін;
2) мектеп жасына дейінгі балалар – 4-тен 6 жасқа дейінгі балалар;
3) мектеп жасындағы балалар – 7-ден 16 жасқа дейінгі балалар.
3. Бұл əдістемелік нұсқауларда келесі анықтамалар қолданылады:
1) балалар тамақтануына арналған азық-түліктер – 16 жасқа дейінгі балалардың тамақтануына арналған жəне бала организмінің физиологиялық қажеттілігін толық өтейтін тағамдық азық-түліктер;
2) ерте жастағы балалар тамақтануына арналған азық-түліктер – туылғаннан 3 жасқа дейінгі балалардың тамақтануына арналған тағамдық азық-түліктер құрамы мен қасиеті жағынан бала организмінің физиологиялық ерекшеліктеріне сай болуы, тиімді сіңірілуін қамтамасыз етуі жəне де бала денсаулығына зиянсыз болуы керек;
3) балаларға арналған шөп шəйлер – шөптер мен шөптердің сығындылары негізінде дайындалған тағамдық өнімдер;
4) мектепке дейінгі (3-тен 6 жасқа дейін) жəне мектеп жасындағы (7- ден 16 жас) балалардың тағамдары – аталған жастағы балалардың тамақтануына арналған тағамдардың, өзге жалпылама пайдалынатын тамақтардан айырмашылығы, оларды дайындауға алынатын шикізаттардың анағұрлым жоғары сапалылығында, тұздар мен майлардың төмендігімен, құрамында жасанды тағамдық қоспалар мен ащы дəмдеуіштердің болмауы жəне санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен нормаларға сай қауіпсіздік1 көрсеткіштерінің талаптарына толығымен жауап беретіндігінде;
5) балалар тамақтанатын азық-түліктің тағамдық құндылығы – балалар организмінің u1179 .ажетті заттар мен энергияға физиологиялық мұқтаждығы толығымен өтелетін тағамдық заттардың қасиетінің жиынтығы; 6) балалар тамақтанатын азық-түліктің сапасы – кəдімгі жағдайда пайдаланғанда балалар организмінің тағамға қажеттілігі өтелетін тағамдық заттардың қасиетінің жиынтығы;
7) балалар тамақтанатын азық-түліктің қауіпсіздігі – тағамдық азықтүліктерді күнделікті өмірде пайдаланғанда зиянсыздығына жəне денсаулық үшін кауіпсіздігіне анық сенімділік жағдайы.
4. Бекітілген санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен нормативтер бойынша балаларға арналған азық-түлік жəне оның құрамдас бөліктері тағамдық құндылық пен қауіпсіздіктің гигиеналық нормативтеріне сай болуы керек.
5. Отандық жаңа азық-түліктер жасау немесе тағамдық құндылығының көрсеткіштері белгілі регламенттелінген санитарлықэпидемиологиялық ережелер мен нормативтерден айырмашылығы бар шет елдік өндіріс орындары өндірген азық-түліктерді елімізге əкелу Қазақстан Республикасының заң орындары бекіткен тəртіп бойынша, азықтүліктің мақсаттық қолданылуына байланысты жүргізіледі.
6. Балаларға арналған тағамдарды өндіру олардың қауіпсіздігі мен сапасын қамтамасыз ету мақсатында нормативтік-техникалық (СТ РК, мекеме стандарттары) құжаттарға сай жүргізіледі.
7. Заңды тұлғалар, жеке кəсіпкерлер мен азаматтар балаларға арналған жаңа тағамдарды жасап шығару үшін оларды міндетті түрде санитарлық-эпидемиологиялық сараптаудан өткізілуі керектігі ескерілуі тиіс.
8. Балаларға арналған тағамдарды жасап шығаратын немесе балалар тағамының айналымына қатысы бар заңды тұлғалар, жеке кəсіпкерлер мен азаматтар Қазақстан Республикасының «Тағамдық азық-түліктердің қауіпсіздігі туралы» Заңына сəйкес олардың сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз етуге жауапты.
9. Бекітілген үлгідегі мемлекеттік тіркеу куəлігі балалардың тағамдық өнімдерінің u1085 нормативтік құжаттарға сəйкестігіне (сəйкес еместігіне) қарай санитарлық-эпидемиологиялық сараптау нəтижесі негізінде беріледі.
10. Қазақстан Республикасының территориясына əкелінетін балаларға арналған тағамдық азықтар Қазақстан Республикасының қазіргі таңдағы құзырлы заңдарының талабына толығымен жауап беруі керек. 11. Балаларға арналған азық-түліктерді өндіру, əкелу жəне оның айналымына қатысы бар заңды тұлғалар, жеке кəсіпкерлер мен азаматтар сатып алушыларға (тұтынушыларға) жəне де мемлекеттік қадағалау жəне бақылау органдарына Қазақстан Республикасының іс жүзіндегі заңдылықтарына сəйкестігі туралы толық жəне шынайы ақпарат беруге міндетті.

2. Техникалық құжаттар, балалар тамақтануына арналған тағамдарды өнеркəсіптік өндіру 

12. Техникалық құжаттарда балаларға арналған азық-түліктің шикізат түрі мен дайын азық-түліктің сапасына, физикалық-химиялық қасиетіне жəне рецептурасына, сақталу жағдайы мен жарамдылық мерзіміне, қаптамасына жəне этикеткасына жазылатын ақпаратына, тасымалдауға, технологиялық жабдыққа жəне балалар тағамын өндіру технологиясына, өндірісті ұйымдастыру мен бақылау əдістеріне қойылатын талаптар көрсетіледі.
13. Заңдылықтарға сəйкес балалар тағамын өндіру мына заттар болғанда ғана мүмкін:
1) балалар тағамын өндіруге санитарлық-эпидемиологиялық қорытынды;
2) мемлекеттік санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау органдарымен бекітілген жəне келісілген өндірісті бақылау бағдарламалары; 3) бекітілген тəртіп бойынша келісілген техникалық құжаттар.

3. Балалар тағамын өндіру үшін қолданылатын шикізат пен компоненттер 

14. Балалар тағамын өндіру үшін қолданылатын шикізат санитарлықэпидемиологиялық талаптар ережелері мен нормаларына сай болуы керек.
15. Ерте жастағы балалар тағамын өндіру барысында іс жүзіндегі мемлекеттік санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен нормативтерге сəйкес келесі аталатын шикізат түрлерін қолдануға болмайды:
1) қышқылдығы 150º Тернерден асқан ақ ірімшік;
2) өзге қосындылармен u1078 жəне нан қорларының зиянкестерімен ластанылған соя ұны, дəндер жəне дəндік тағамдар;
3) жүрек, бауыр жəне тілден басқа көжелік ішек-қарындар;
4) үшінші жəне төртінші категориялық сиыр еті;
5) дəнекер жəне майлы тіндердің массалық үлесі 9% астам бірінші жəне екінші категориялық шандырлы сиыр еті;
6) дəнекер жəне майлы тіндердің массалық үлесі 12% астам шандырлы шұжықтық сиыр еті;
7) дəнекер жəне майлы тіндердің массалық үлесі 20% астам шандырлы котлеттік сиыр еті;
8) үшінші жəне төртінші категориялық шошқа еті;
9) шандырлы шошқа еті;
10) шандырлы шұжықтық шошқа еті;
11) дəнекер жəне майлы тіндердің массалық үлесі 9% астам шандырлы қой еті;
12) үшінші категориялық балапан жəне бройлерлік балапан тұшасы;
13) шандырлы сиыр, құс еттерінің тоңазытылған блоктары жəне де сақталу мерзімі 6 айдан аспайтын көжелік ішек-қарындар;
14) су түбі балықтарынан (камбала, палтус жəне т.б.) жəне шектеулі қоршалған аумақтарда
15) қайтадан тоңазытылған балықтық шикізаттар;
16) жұмыртқа ұнтағы;
17) жоғарғы сорттан төмен сары май, тұздалған сары май;
18) асқын тотық саны 2 ммоль белсенді оттек/кг майға артық өсімдік майлары;
19) өсімдік майлары – жоғары эруктелінген, рапс, мақта;
20) диффузиялық əдіспен алынған қоюлатылған шырындар.
16. Балаларға арналған өсімдік шəйлерін жасауға осы əдістемелік нұсқаудың
1-ші қосымшасында кеңес етілген дəрілік өсімдік шикізаттары қолданылады. Қандай да бір аурулар болған кезде, əсіресе аллергия сияқты, балаларға өсімдік шəйлерін дəрігермен кеңесіп қана беру керек.
17. Балаларға арналған тағамдар шығару барысында құрамдас бөлігі ретінде қолданылатын ауыз суы СанПиН-нің 3.02.002-04 «Ауыз суымен қамтамасыз ететін орталықтандырылған су жүйелеріне қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар» нормасына сай болуы керек.
18. Мектепке дейінгі жəне мектеп жасындағы балаларға арналған тағамдарға шикізаттың мына түрлерін қолдануға болмайды:
1) сойылған жануарлардың жəне құстардың қайтадан тоңазытылған еті;
2) шандырлы сиыр жəне шошқаның тоңазытылған ет блоктары жəне сақтау мерзімі 6 айдан аспайтын көжелік ішек-қарындар;
3) үшінші жəне төртінші категориялық сиыр еті;
4) майлы тіндердің массалық үлесі 20% астам бірінші жəне екінші категориялық шандырлы сиыр еті
5) дəнекер жəне майлы тіндердің массалық үлесі 12% астам шұжықтық шандырлы сиыр еті;
6) дəнекер жəне майлы тіндердің массалық үлесі 20% астам котлеттік сиыр еті;
7) майлы тіндердің массалық үлесі 60% астам шошқа еті;
8) майлы тіндердің массалық үлесі 50% астам бірінші жəне екінші категориялық шандырлы шошқа еті;
9) дəнекер жəне майлы тіндердің массалық үлесі 60% астам шандырлы шұжықтық шошқа еті;
10) дəнекер жəне майлы тіндердің массалық үлесі 9% астам қой еті;
11) бауыр, жүрек, тілден өзге көжелік ішек-қарындар.

4. Балаларға арналған дайын тағамдардың химиялық жəне ингредиенттік құрамы 

19. Балаларға арналған тағамдардың химиялық құрамына негізгі гигиеналық талаптар санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен нормалар бекітілген.
20. Іс жүзіндегі санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен нормативтерге сəйкес ерте жастағы балаларға арналған дайын балалар тағамдарына мына заттарды қосуға болмайды:
1) балалар тағамына арналған тамақтарды шығару барысында қолдануға рұқсат етілген заттардан басқа ароматизаторлар, бояғыштар, стабилизаторлар, консерванттар, тағамдық қоспалар;
2) осы əдістемелік нұсқаудың 2-ші қосымшасына кірмеген витаминдер мен минералдық тұздар;
3) жасанды түрде тəттілендірілген заттар (қант алмастырғыштар);
4) қосымша тағамдардағы ас тұзының 0,4% артық болуы;
5) аскөк, ақжелек, балдыркөк, пияз, сарымсақ, зере, райхан, тəтті ақ жəне хош иісті бұрыш, орегано, дəмқабық, күнзе, қалампыр, лавр жапырағынан басқа дəмдеуіштерді.
21. Ерте жастағы балалардың тағамын шығару үшін кеңес етілген витаминдер мен минералдық тұздар 2-ші қосымшада көрсетілген.
22. Іс жүзіндегі санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен нормативтерге сəйкес мектепке дейінгі жəне мектеп жасындағы балаларға арналған дайын тамақ түрлеріне u1084 мына заттарды қосуға болмайды:
1) жартылай дайын еттер мен қалбырларда, шұжықтарда ас тұзы 0,8% артық жəне нитриттер 0,03% артық;
2) күйдіретін ащы дəмдеуіштер – жартылай дайын балықтарда, шұжықтық өнімдерде;
3) кондитерлік тағамдарда - алкоголь, табиғи кофе, өрік сүйегінің дəндері, кулинарлық жəне кондитерлік майлар, натрий пиросульфиты.

5. Балаларға арналған тағамдардың қаптамасы жəне этикеткаға жазылатын ақпарат 

23. Тұтынушылар құқығын қорғау саласындағы заңдылықтардың қағидаларына сəйкес, оның ішінде Қазақстан Республикасының «Қазақстан Республикасының халқының санитарлық-эпидемиологиялық аман-саулығы туралы» тағамдардың қаптамасы айналымның барлық кезеңінде қауіпсіздік пен тағамдық құндылықты бұлжытпай қамтамасыз етуге тиіс.
24. Балаларға арналған тағамдарға қаптама ретінде бекітілген тəртіп бойынша балалар тағамына жанасуға рұқсат етілген материалдарды ғана пайдаланылады.
25. Ерте жастағы балаларға арналған тағамдар, əдетінде ауа кірмейтін қаптамаларда ұсақ күйде дана-дана етіп шығарылады; ерте жастағы балаларға арналған тағамдар сұйық күйде мөлшері 0,35 л аспайтын қаптамада шығарылады.
26. Балалар тағамының этикеткасына жазылатын ақпаратқа талаптар тұтынушыға қажетті ақпаратты этикеткаға жазуға регламенттелінген іс жүзіндегі заңды жəне нормативтік құжаттар бойынша бекітіледі.
27. Қазақстан Республикасының заңдарының қағидаларына сəйкес балаларға арналған тағамдардағы ақпаратта қолданылу аясы жəне жас шамасына байланысты кеңестер жайлы мəліметтер болуы керек.

6. Балалар тамақтануына арналған тағамдар өндірудегі қолданылатын технологиялық құрал-жабдықтар жəне технологиялық процесстер

28. Ерте жастағы балаларға арналған тағамдарды өндіру бекітілген тəртіппен толтырылған, олардың санитарлық ережелер бойынша санитарлық-эпидемиологиялық сəйкестігі туралы қорытындысы бар арнайыландырылған өнеркəсіптерде, арнайыландырылған цехтарда (немесе арнайыландырылған технологиялық желілерде) жүреді.
29. Мектепке дейінгі жəне мектеп жасындағы балалардың тамақтануына арналған тағамдары шығаруға жалпы тағамдарды шығаруға қойылатын талаптарға сəйкес қолдағы жұмыс істеп тұрған мүмкіншіліктерді (құрал-жабдықтар мен саймандарды жуғыш заттармен жуып дезинфекциялағаннан кейін ауысым (смена) басында немесе жекеше ауысым кезінде) пайдалану арқылы жүзеге асыруға болады.
30. Технологиялық құрал-жабдықтар, аппараттар, ыдыстар, саймандар Қазақстан Республикасының іс жүзінде қолданымдағы заңдылықтарына сəйкес балалар тағамына жанасуға рұқсат етілген материалдардан жасалынады.
31. Балалар тағамын өндіруге арналған құрал-жабдықтар бекітілген тəртіп бойынша бақылау-тіркегіш приборларымен жабдықталынады.
32. Технологиялық құралдар технологиялық сүлбе бойынша орнатылады, технологиялық процесстің тоқтаусыздығын, құбыртүтік жүйелерінің қысқа жəне тіке жалғастырылуын, шикізат пен дайын тағамдардың қарама-қарсы қимылдарын болдырмайды, жабдықтардың жуылып дезинфекциядан өтілуіне мүмкіншіліктерді қамтамасыз етеді.]]>
                                         Əдістемелік нұсқаулар
                                    Балалар тамақтануын ұйымдастыру


                                            1. Жалпы ережелер


1. Бұл əдістемелік нұсқау медицина қызметкерлеріне, денсаулық сақтау ісін ұйымдастырушыларға, санитарлық-эпидемиологиялық қызмет қызметкерлеріне, қоғамдық денсаулық сақтау мен тамақтану салаларындағы бағдарламалардың координаторларына, мектепке дейінгі жəне мектеп мекемелеріндегі ас блок қызметкерлеріне, медициналық жоғарғы оқу орындарының жəне колледждердің студенттеріне арналған.
2. Балаларға арналған азық-түліктер балалардың жас шамасына байланысты бөлініп есептелінеді. Осыған орай балалар мына топтарға бөлінеді:
1) ерте жастағы балалар – туылғаннан бастап 3 жасқа дейін;
2) мектеп жасына дейінгі балалар – 4-тен 6 жасқа дейінгі балалар;
3) мектеп жасындағы балалар – 7-ден 16 жасқа дейінгі балалар.
3. Бұл əдістемелік нұсқауларда келесі анықтамалар қолданылады:
1) балалар тамақтануына арналған азық-түліктер – 16 жасқа дейінгі балалардың тамақтануына арналған жəне бала организмінің физиологиялық қажеттілігін толық өтейтін тағамдық азық-түліктер;
2) ерте жастағы балалар тамақтануына арналған азық-түліктер – туылғаннан 3 жасқа дейінгі балалардың тамақтануына арналған тағамдық азық-түліктер құрамы мен қасиеті жағынан бала организмінің физиологиялық ерекшеліктеріне сай болуы, тиімді сіңірілуін қамтамасыз етуі жəне де бала денсаулығына зиянсыз болуы керек;
3) балаларға арналған шөп шəйлер – шөптер мен шөптердің сығындылары негізінде дайындалған тағамдық өнімдер;
4) мектепке дейінгі (3-тен 6 жасқа дейін) жəне мектеп жасындағы (7- ден 16 жас) балалардың тағамдары – аталған жастағы балалардың тамақтануына арналған тағамдардың, өзге жалпылама пайдалынатын тамақтардан айырмашылығы, оларды дайындауға алынатын шикізаттардың анағұрлым жоғары сапалылығында, тұздар мен майлардың төмендігімен, құрамында жасанды тағамдық қоспалар мен ащы дəмдеуіштердің болмауы жəне санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен нормаларға сай қауіпсіздік1 көрсеткіштерінің талаптарына толығымен жауап беретіндігінде;
5) балалар тамақтанатын азық-түліктің тағамдық құндылығы – балалар организмінің u1179 .ажетті заттар мен энергияға физиологиялық мұқтаждығы толығымен өтелетін тағамдық заттардың қасиетінің жиынтығы; 6) балалар тамақтанатын азық-түліктің сапасы – кəдімгі жағдайда пайдаланғанда балалар организмінің тағамға қажеттілігі өтелетін тағамдық заттардың қасиетінің жиынтығы;
7) балалар тамақтанатын азық-түліктің қауіпсіздігі – тағамдық азықтүліктерді күнделікті өмірде пайдаланғанда зиянсыздығына жəне денсаулық үшін кауіпсіздігіне анық сенімділік жағдайы.
4. Бекітілген санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен нормативтер бойынша балаларға арналған азық-түлік жəне оның құрамдас бөліктері тағамдық құндылық пен қауіпсіздіктің гигиеналық нормативтеріне сай болуы керек.
5. Отандық жаңа азық-түліктер жасау немесе тағамдық құндылығының көрсеткіштері белгілі регламенттелінген санитарлықэпидемиологиялық ережелер мен нормативтерден айырмашылығы бар шет елдік өндіріс орындары өндірген азық-түліктерді елімізге əкелу Қазақстан Республикасының заң орындары бекіткен тəртіп бойынша, азықтүліктің мақсаттық қолданылуына байланысты жүргізіледі.
6. Балаларға арналған тағамдарды өндіру олардың қауіпсіздігі мен сапасын қамтамасыз ету мақсатында нормативтік-техникалық (СТ РК, мекеме стандарттары) құжаттарға сай жүргізіледі.
7. Заңды тұлғалар, жеке кəсіпкерлер мен азаматтар балаларға арналған жаңа тағамдарды жасап шығару үшін оларды міндетті түрде санитарлық-эпидемиологиялық сараптаудан өткізілуі керектігі ескерілуі тиіс.
8. Балаларға арналған тағамдарды жасап шығаратын немесе балалар тағамының айналымына қатысы бар заңды тұлғалар, жеке кəсіпкерлер мен азаматтар Қазақстан Республикасының «Тағамдық азық-түліктердің қауіпсіздігі туралы» Заңына сəйкес олардың сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз етуге жауапты.
9. Бекітілген үлгідегі мемлекеттік тіркеу куəлігі балалардың тағамдық өнімдерінің u1085 нормативтік құжаттарға сəйкестігіне (сəйкес еместігіне) қарай санитарлық-эпидемиологиялық сараптау нəтижесі негізінде беріледі.
10. Қазақстан Республикасының территориясына əкелінетін балаларға арналған тағамдық азықтар Қазақстан Республикасының қазіргі таңдағы құзырлы заңдарының талабына толығымен жауап беруі керек. 11. Балаларға арналған азық-түліктерді өндіру, əкелу жəне оның айналымына қатысы бар заңды тұлғалар, жеке кəсіпкерлер мен азаматтар сатып алушыларға (тұтынушыларға) жəне де мемлекеттік қадағалау жəне бақылау органдарына Қазақстан Республикасының іс жүзіндегі заңдылықтарына сəйкестігі туралы толық жəне шынайы ақпарат беруге міндетті.

2. Техникалық құжаттар, балалар тамақтануына арналған тағамдарды өнеркəсіптік өндіру 

12. Техникалық құжаттарда балаларға арналған азық-түліктің шикізат түрі мен дайын азық-түліктің сапасына, физикалық-химиялық қасиетіне жəне рецептурасына, сақталу жағдайы мен жарамдылық мерзіміне, қаптамасына жəне этикеткасына жазылатын ақпаратына, тасымалдауға, технологиялық жабдыққа жəне балалар тағамын өндіру технологиясына, өндірісті ұйымдастыру мен бақылау əдістеріне қойылатын талаптар көрсетіледі.
13. Заңдылықтарға сəйкес балалар тағамын өндіру мына заттар болғанда ғана мүмкін:
1) балалар тағамын өндіруге санитарлық-эпидемиологиялық қорытынды;
2) мемлекеттік санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау органдарымен бекітілген жəне келісілген өндірісті бақылау бағдарламалары; 3) бекітілген тəртіп бойынша келісілген техникалық құжаттар.

3. Балалар тағамын өндіру үшін қолданылатын шикізат пен компоненттер 

14. Балалар тағамын өндіру үшін қолданылатын шикізат санитарлықэпидемиологиялық талаптар ережелері мен нормаларына сай болуы керек.
15. Ерте жастағы балалар тағамын өндіру барысында іс жүзіндегі мемлекеттік санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен нормативтерге сəйкес келесі аталатын шикізат түрлерін қолдануға болмайды:
1) қышқылдығы 150º Тернерден асқан ақ ірімшік;
2) өзге қосындылармен u1078 жəне нан қорларының зиянкестерімен ластанылған соя ұны, дəндер жəне дəндік тағамдар;
3) жүрек, бауыр жəне тілден басқа көжелік ішек-қарындар;
4) үшінші жəне төртінші категориялық сиыр еті;
5) дəнекер жəне майлы тіндердің массалық үлесі 9% астам бірінші жəне екінші категориялық шандырлы сиыр еті;
6) дəнекер жəне майлы тіндердің массалық үлесі 12% астам шандырлы шұжықтық сиыр еті;
7) дəнекер жəне майлы тіндердің массалық үлесі 20% астам шандырлы котлеттік сиыр еті;
8) үшінші жəне төртінші категориялық шошқа еті;
9) шандырлы шошқа еті;
10) шандырлы шұжықтық шошқа еті;
11) дəнекер жəне майлы тіндердің массалық үлесі 9% астам шандырлы қой еті;
12) үшінші категориялық балапан жəне бройлерлік балапан тұшасы;
13) шандырлы сиыр, құс еттерінің тоңазытылған блоктары жəне де сақталу мерзімі 6 айдан аспайтын көжелік ішек-қарындар;
14) су түбі балықтарынан (камбала, палтус жəне т.б.) жəне шектеулі қоршалған аумақтарда
15) қайтадан тоңазытылған балықтық шикізаттар;
16) жұмыртқа ұнтағы;
17) жоғарғы сорттан төмен сары май, тұздалған сары май;
18) асқын тотық саны 2 ммоль белсенді оттек/кг майға артық өсімдік майлары;
19) өсімдік майлары – жоғары эруктелінген, рапс, мақта;
20) диффузиялық əдіспен алынған қоюлатылған шырындар.
16. Балаларға арналған өсімдік шəйлерін жасауға осы əдістемелік нұсқаудың
1-ші қосымшасында кеңес етілген дəрілік өсімдік шикізаттары қолданылады. Қандай да бір аурулар болған кезде, əсіресе аллергия сияқты, балаларға өсімдік шəйлерін дəрігермен кеңесіп қана беру керек.
17. Балаларға арналған тағамдар шығару барысында құрамдас бөлігі ретінде қолданылатын ауыз суы СанПиН-нің 3.02.002-04 «Ауыз суымен қамтамасыз ететін орталықтандырылған су жүйелеріне қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар» нормасына сай болуы керек.
18. Мектепке дейінгі жəне мектеп жасындағы балаларға арналған тағамдарға шикізаттың мына түрлерін қолдануға болмайды:
1) сойылған жануарлардың жəне құстардың қайтадан тоңазытылған еті;
2) шандырлы сиыр жəне шошқаның тоңазытылған ет блоктары жəне сақтау мерзімі 6 айдан аспайтын көжелік ішек-қарындар;
3) үшінші жəне төртінші категориялық сиыр еті;
4) майлы тіндердің массалық үлесі 20% астам бірінші жəне екінші категориялық шандырлы сиыр еті
5) дəнекер жəне майлы тіндердің массалық үлесі 12% астам шұжықтық шандырлы сиыр еті;
6) дəнекер жəне майлы тіндердің массалық үлесі 20% астам котлеттік сиыр еті;
7) майлы тіндердің массалық үлесі 60% астам шошқа еті;
8) майлы тіндердің массалық үлесі 50% астам бірінші жəне екінші категориялық шандырлы шошқа еті;
9) дəнекер жəне майлы тіндердің массалық үлесі 60% астам шандырлы шұжықтық шошқа еті;
10) дəнекер жəне майлы тіндердің массалық үлесі 9% астам қой еті;
11) бауыр, жүрек, тілден өзге көжелік ішек-қарындар.

4. Балаларға арналған дайын тағамдардың химиялық жəне ингредиенттік құрамы 

19. Балаларға арналған тағамдардың химиялық құрамына негізгі гигиеналық талаптар санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен нормалар бекітілген.
20. Іс жүзіндегі санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен нормативтерге сəйкес ерте жастағы балаларға арналған дайын балалар тағамдарына мына заттарды қосуға болмайды:
1) балалар тағамына арналған тамақтарды шығару барысында қолдануға рұқсат етілген заттардан басқа ароматизаторлар, бояғыштар, стабилизаторлар, консерванттар, тағамдық қоспалар;
2) осы əдістемелік нұсқаудың 2-ші қосымшасына кірмеген витаминдер мен минералдық тұздар;
3) жасанды түрде тəттілендірілген заттар (қант алмастырғыштар);
4) қосымша тағамдардағы ас тұзының 0,4% артық болуы;
5) аскөк, ақжелек, балдыркөк, пияз, сарымсақ, зере, райхан, тəтті ақ жəне хош иісті бұрыш, орегано, дəмқабық, күнзе, қалампыр, лавр жапырағынан басқа дəмдеуіштерді.
21. Ерте жастағы балалардың тағамын шығару үшін кеңес етілген витаминдер мен минералдық тұздар 2-ші қосымшада көрсетілген.
22. Іс жүзіндегі санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен нормативтерге сəйкес мектепке дейінгі жəне мектеп жасындағы балаларға арналған дайын тамақ түрлеріне u1084 мына заттарды қосуға болмайды:
1) жартылай дайын еттер мен қалбырларда, шұжықтарда ас тұзы 0,8% артық жəне нитриттер 0,03% артық;
2) күйдіретін ащы дəмдеуіштер – жартылай дайын балықтарда, шұжықтық өнімдерде;
3) кондитерлік тағамдарда - алкоголь, табиғи кофе, өрік сүйегінің дəндері, кулинарлық жəне кондитерлік майлар, натрий пиросульфиты.

5. Балаларға арналған тағамдардың қаптамасы жəне этикеткаға жазылатын ақпарат 

23. Тұтынушылар құқығын қорғау саласындағы заңдылықтардың қағидаларына сəйкес, оның ішінде Қазақстан Республикасының «Қазақстан Республикасының халқының санитарлық-эпидемиологиялық аман-саулығы туралы» тағамдардың қаптамасы айналымның барлық кезеңінде қауіпсіздік пен тағамдық құндылықты бұлжытпай қамтамасыз етуге тиіс.
24. Балаларға арналған тағамдарға қаптама ретінде бекітілген тəртіп бойынша балалар тағамына жанасуға рұқсат етілген материалдарды ғана пайдаланылады.
25. Ерте жастағы балаларға арналған тағамдар, əдетінде ауа кірмейтін қаптамаларда ұсақ күйде дана-дана етіп шығарылады; ерте жастағы балаларға арналған тағамдар сұйық күйде мөлшері 0,35 л аспайтын қаптамада шығарылады.
26. Балалар тағамының этикеткасына жазылатын ақпаратқа талаптар тұтынушыға қажетті ақпаратты этикеткаға жазуға регламенттелінген іс жүзіндегі заңды жəне нормативтік құжаттар бойынша бекітіледі.
27. Қазақстан Республикасының заңдарының қағидаларына сəйкес балаларға арналған тағамдардағы ақпаратта қолданылу аясы жəне жас шамасына байланысты кеңестер жайлы мəліметтер болуы керек.

6. Балалар тамақтануына арналған тағамдар өндірудегі қолданылатын технологиялық құрал-жабдықтар жəне технологиялық процесстер

28. Ерте жастағы балаларға арналған тағамдарды өндіру бекітілген тəртіппен толтырылған, олардың санитарлық ережелер бойынша санитарлық-эпидемиологиялық сəйкестігі туралы қорытындысы бар арнайыландырылған өнеркəсіптерде, арнайыландырылған цехтарда (немесе арнайыландырылған технологиялық желілерде) жүреді.
29. Мектепке дейінгі жəне мектеп жасындағы балалардың тамақтануына арналған тағамдары шығаруға жалпы тағамдарды шығаруға қойылатын талаптарға сəйкес қолдағы жұмыс істеп тұрған мүмкіншіліктерді (құрал-жабдықтар мен саймандарды жуғыш заттармен жуып дезинфекциялағаннан кейін ауысым (смена) басында немесе жекеше ауысым кезінде) пайдалану арқылы жүзеге асыруға болады.
30. Технологиялық құрал-жабдықтар, аппараттар, ыдыстар, саймандар Қазақстан Республикасының іс жүзінде қолданымдағы заңдылықтарына сəйкес балалар тағамына жанасуға рұқсат етілген материалдардан жасалынады.
31. Балалар тағамын өндіруге арналған құрал-жабдықтар бекітілген тəртіп бойынша бақылау-тіркегіш приборларымен жабдықталынады.
32. Технологиялық құралдар технологиялық сүлбе бойынша орнатылады, технологиялық процесстің тоқтаусыздығын, құбыртүтік жүйелерінің қысқа жəне тіке жалғастырылуын, шикізат пен дайын тағамдардың қарама-қарсы қимылдарын болдырмайды, жабдықтардың жуылып дезинфекциядан өтілуіне мүмкіншіліктерді қамтамасыз етеді.]]>
admin Fri, 27 Dec 2019 10:04:09 +0600
Бракераж комиссия құрамы https://33.shymkent.edu.kz/pitanie/176-brakerazh-komissija-ramy.html https://33.shymkent.edu.kz/pitanie/176-brakerazh-komissija-ramy.html 2019 жылғы 02 қыркүйек

 2019-2020 жылғы бракераж  комиссия құрамы туралы 
Бракераж  комиссия құрамын бекіту мақсатында БҰЙЫРАМЫН:
 1. Бракераж комиссиясы төмендегі құрамда бекітілсін:     
 
 
  1. Директордың  оқу   ісі  жөніндегі  орынбасары  Л.Л.Жумабаева 
  2. Қамқоршылық кеңесінің төрайымы Д.Үрпешова
  3. Мектеп  медбикесі  С.Аппай
  4. Ата-аналар комитетінің  төрағасы Г.Сауырбаева
  5. Әлеуметтік  педагог А.Е.Нурмаганбетова
2. Бракераж комиссиясы талапқа сай жұмыс жүргізсін.
3. «Міндетті білім қорынан» ыстық тамақпен қамтылатын оқушылардың уақытылы, мәзірге сай тамақтануын қадағаласын.
4. Мектеп асханасының санитарлық-эпидемиологиялық жағдайын талапқа сай жүргізілуін бракераж құрамы тарапынан бақылауға алынсын.
Мектеп директоры                                                       Д.А.Аширбекова]]>
2019 жылғы 02 қыркүйек

 2019-2020 жылғы бракераж  комиссия құрамы туралы 
Бракераж  комиссия құрамын бекіту мақсатында БҰЙЫРАМЫН:
 1. Бракераж комиссиясы төмендегі құрамда бекітілсін:     
 
 
  1. Директордың  оқу   ісі  жөніндегі  орынбасары  Л.Л.Жумабаева 
  2. Қамқоршылық кеңесінің төрайымы Д.Үрпешова
  3. Мектеп  медбикесі  С.Аппай
  4. Ата-аналар комитетінің  төрағасы Г.Сауырбаева
  5. Әлеуметтік  педагог А.Е.Нурмаганбетова
2. Бракераж комиссиясы талапқа сай жұмыс жүргізсін.
3. «Міндетті білім қорынан» ыстық тамақпен қамтылатын оқушылардың уақытылы, мәзірге сай тамақтануын қадағаласын.
4. Мектеп асханасының санитарлық-эпидемиологиялық жағдайын талапқа сай жүргізілуін бракераж құрамы тарапынан бақылауға алынсын.
Мектеп директоры                                                       Д.А.Аширбекова]]>
admin Thu, 26 Sep 2019 19:44:10 +0600
Сүйікті аспасшылар https://33.shymkent.edu.kz/pitanie/130-sjkt-aspasshylar.html https://33.shymkent.edu.kz/pitanie/130-sjkt-aspasshylar.html
]]>

]]>
admin Tue, 27 Aug 2019 14:58:47 +0600
екі апталық ас мәзірі https://33.shymkent.edu.kz/pitanie/yzmett-arzhylandyru-zhospary/45-ek-aptaly-as-mzr.html https://33.shymkent.edu.kz/pitanie/yzmett-arzhylandyru-zhospary/45-ek-aptaly-as-mzr.html «Бекітемін»
Мектеп директоры        Д.А.Аширбекова
«____»________2019
Қысқы және көктемгі ас мәзірі.         І апта
Тамақ атаулары. ДүйсенбіЖасы
6-7 жасар7-11 жасар11-18 жасар
Сүтті күріш ботқасы200150-200200-250
Сыр, сары май мен бидай нан304555
Сүт180200200
Әсел151515
Картоп пюресі котлетамен

250\50
Түшпара 

300
Тамақ атаулары. СейсенбіЖасы
6-7 жасар7-11 жасар11-18 жасар
Гуляш сиыр етінен және көкөніспен 8080-120100-120
Қызылшадан салат6060-100100-150
Гарнир: картоп пюресі130150-200180-230
Бидай нан203540
Құрғақ жеміс компоты180200200
Жарма ботқасы

200
Мәнті
300300
Тамақ атаулары. СәрсенбіЖасы
6-7 жасар7-11 жасар11-18 жасар
Түздалған капустадан борщ сиыр етінен200200-250250-300
Бидай нан203540
Жеміс-жидек киселі180200200
Сүзбеше100100100
Мак қосылған күлше нан707070
Гуляш еттен, гарнирге пісірілген вермишель

250
Тамақ атаулары. Дүйсенбі Жасы
6-7 жасар7-11 жасар11-18 жасар
Палау сиыр етімен 200200-250250-300
Капуста салаты6060-100100-150
Қара бидай нан203540
Балғын жеміс-жидек  (алма)100100100
Сүт180200200
Әсел151515
Ботқа

200
Бұршақ сорпасы

250
Тамақ атаулары. Жұма Жасы
6-7 жасар7-11 жасар11-18 жасар
Сиыр еті мен фасоль сорпасы200200-250250-300
Қара бидай нан203540
Сүзбеше180200200
С дәрумен қосылған айран180200200
Ботқа

200
Котлет, бұршақтан гарнир

250
 
Тамақ атаулары. СенбіЖасы
6-7 жасар7-11 жасар11-18 жасар
Балықтан тефтель8080-120100-120
Гарнир: макарон130150-200180-230
Бидай нан203540
Сәбіз бен капуста салаты6060-100100-150
Шиповник компоты180200200
Етпен пісірілген картоп

250
Ас мәзірі Қазақстан Республикасы Үкіметінің 12 наурыз 2012 жылғы №320 Қаулысына, өлшерімі 15 қосымшасына, Қазақстан Республикасы Үкіметінің 25 сәуір 2015 жылғы №326 Қаулысына және Қазақстан Республикасының денсаулық сақтау Министрінің 16 тамыз 2017 жылғы №611 бұйрығына, «Білім беру мекемелеріндегі санитарлық және эпидемиологиялық талаптар» 6 қосымшасына   сәйкес жасалған. 
«Бекітемін»
Мектеп директоры        Д.А.Аширбекова
«____»________2019
Қысқы және көктемгі ас мәзірі.             ІІ апта
Тамақ атаулары. ДүйсенбіЖасы
6-7 жасар7-11 жасар11-18 жасар
Сүзбеше505050
Сүт-күріш ботқасы200150-200200-250
Сыр, сары май мен қара бидай нан254550
Мультидәруменді шырын180200200
Түшпара 

250
Тамақ атаулары. СейсенбіЖасы
6-7 жасар7-11 жасар11-18 жасар
Сиыр етінен буға пісірілген биточкалар8080-120100-120
Гарнир: пісірілген макарон130150-200180-230
Қызылша мен алмадан дәруменді салат6060-100100-150
Бидай нан203540
Жеміс киселі180200200
Ботқа

200
Манті 

250
Тамақ атаулары. СәрсенбіЖасы
6-7 жасар7-11 жасар11-18 жасар
Бұршақ сорпасы сиыр еті мен 200200-250250-300
Сүзбемен тәтті нан707070
Қара бидай нан203540
Сүт180200200
Әсел151515
Ботқа 

200
Пісірілген күріш котлетамен

250
Тамақ атаулары. Дүйсенбі Жасы
6-7 жасар7-11 жасар11-18 жасар
Палау сиыр етімен200200-250250-300
Балғын капустадан салат6060-100100-150
Бидай нан203540
Балғын жеміс-жидек (алмұрт, алма)100100100
Каркаде-компот180200200
Ботқа

200
Борщ 

250
Тамақ атаулары. Жұма Жасы
6-7 жасар7-11 жасар11-18 жасар
Маш сорпа сиыр етімен200200-250250-300
Сүзбемен ватрушка707070
Сүзбеше100100100
Қара бидай нан151515
Жеміс-жидек киселі180200200
Ботқа

200
Картоп пюресі етпен

250
 
Тамақ атаулары. СенбіЖасы
6-7 жасар7-11 жасар11-18 жасар
Тефтель балықтан8080-120100-120
Гарнир: макарон130150-200180-230
Сәбіз бен капустадан дәруменді салат6060-100100-150
Бидай нан203540
Сүт180200200
Әсел 151515
Лағман

250
Ботқа

200
]]>
«Бекітемін»
Мектеп директоры        Д.А.Аширбекова
«____»________2019
Қысқы және көктемгі ас мәзірі.         І апта
Тамақ атаулары. ДүйсенбіЖасы
6-7 жасар7-11 жасар11-18 жасар
Сүтті күріш ботқасы200150-200200-250
Сыр, сары май мен бидай нан304555
Сүт180200200
Әсел151515
Картоп пюресі котлетамен

250
Түшпара 

300
Тамақ атаулары. СейсенбіЖасы
6-7 жасар7-11 жасар11-18 жасар
Гуляш сиыр етінен және көкөніспен 8080-120100-120
Қызылшадан салат6060-100100-150
Гарнир: картоп пюресі130150-200180-230
Бидай нан203540
Құрғақ жеміс компоты180200200
Жарма ботқасы

200
Мәнті
300300
Тамақ атаулары. СәрсенбіЖасы
6-7 жасар7-11 жасар11-18 жасар
Түздалған капустадан борщ сиыр етінен200200-250250-300
Бидай нан203540
Жеміс-жидек киселі180200200
Сүзбеше100100100
Мак қосылған күлше нан707070
Гуляш еттен, гарнирге пісірілген вермишель

250
Тамақ атаулары. Дүйсенбі Жасы
6-7 жасар7-11 жасар11-18 жасар
Палау сиыр етімен 200200-250250-300
Капуста салаты6060-100100-150
Қара бидай нан203540
Балғын жеміс-жидек  (алма)100100100
Сүт180200200
Әсел151515
Ботқа

200
Бұршақ сорпасы

250
Тамақ атаулары. Жұма Жасы
6-7 жасар7-11 жасар11-18 жасар
Сиыр еті мен фасоль сорпасы200200-250250-300
Қара бидай нан203540
Сүзбеше180200200
С дәрумен қосылған айран180200200
Ботқа

200
Котлет, бұршақтан гарнир

250
 
Тамақ атаулары. СенбіЖасы
6-7 жасар7-11 жасар11-18 жасар
Балықтан тефтель8080-120100-120
Гарнир: макарон130150-200180-230
Бидай нан203540
Сәбіз бен капуста салаты6060-100100-150
Шиповник компоты180200200
Етпен пісірілген картоп

250
Ас мәзірі Қазақстан Республикасы Үкіметінің 12 наурыз 2012 жылғы №320 Қаулысына, өлшерімі 15 қосымшасына, Қазақстан Республикасы Үкіметінің 25 сәуір 2015 жылғы №326 Қаулысына және Қазақстан Республикасының денсаулық сақтау Министрінің 16 тамыз 2017 жылғы №611 бұйрығына, «Білім беру мекемелеріндегі санитарлық және эпидемиологиялық талаптар» 6 қосымшасына   сәйкес жасалған. 
«Бекітемін»
Мектеп директоры        Д.А.Аширбекова
«____»________2019
Қысқы және көктемгі ас мәзірі.             ІІ апта
Тамақ атаулары. ДүйсенбіЖасы
6-7 жасар7-11 жасар11-18 жасар
Сүзбеше505050
Сүт-күріш ботқасы200150-200200-250
Сыр, сары май мен қара бидай нан254550
Мультидәруменді шырын180200200
Түшпара 

250
Тамақ атаулары. СейсенбіЖасы
6-7 жасар7-11 жасар11-18 жасар
Сиыр етінен буға пісірілген биточкалар8080-120100-120
Гарнир: пісірілген макарон130150-200180-230
Қызылша мен алмадан дәруменді салат6060-100100-150
Бидай нан203540
Жеміс киселі180200200
Ботқа

200
Манті 

250
Тамақ атаулары. СәрсенбіЖасы
6-7 жасар7-11 жасар11-18 жасар
Бұршақ сорпасы сиыр еті мен 200200-250250-300
Сүзбемен тәтті нан707070
Қара бидай нан203540
Сүт180200200
Әсел151515
Ботқа 

200
Пісірілген күріш котлетамен

250
Тамақ атаулары. Дүйсенбі Жасы
6-7 жасар7-11 жасар11-18 жасар
Палау сиыр етімен200200-250250-300
Балғын капустадан салат6060-100100-150
Бидай нан203540
Балғын жеміс-жидек (алмұрт, алма)100100100
Каркаде-компот180200200
Ботқа

200
Борщ 

250
Тамақ атаулары. Жұма Жасы
6-7 жасар7-11 жасар11-18 жасар
Маш сорпа сиыр етімен200200-250250-300
Сүзбемен ватрушка707070
Сүзбеше100100100
Қара бидай нан151515
Жеміс-жидек киселі180200200
Ботқа

200
Картоп пюресі етпен

250
 
Тамақ атаулары. СенбіЖасы
6-7 жасар7-11 жасар11-18 жасар
Тефтель балықтан8080-120100-120
Гарнир: макарон130150-200180-230
Сәбіз бен капустадан дәруменді салат6060-100100-150
Бидай нан203540
Сүт180200200
Әсел 151515
Лағман

250
Ботқа

200
]]>
admin Wed, 17 Apr 2019 17:07:59 +0600
Договор №______________________ Между государственным коммунальным учреждением «Общая средняя школа имени Кенесары Қасымұлы» и родителями (законными представителями) учащегося данной школы https://33.shymkent.edu.kz/pitanie/kelsm-sharttar/8-dogovor-______________________-mezhdu-gosudarstvennym-kommunalnym-uchrezhdeniem-obschaja-srednjaja-shkola-imeni-kenesary-asymly-i-roditeljami-zakonnymi-predstaviteljami-uchaschegosja-dannoj-.html https://33.shymkent.edu.kz/pitanie/kelsm-sharttar/8-dogovor-______________________-mezhdu-gosudarstvennym-kommunalnym-uchrezhdeniem-obschaja-srednjaja-shkola-imeni-kenesary-asymly-i-roditeljami-zakonnymi-predstaviteljami-uchaschegosja-dannoj-.html Адрес: г.Шымкент, улица Д.Құрманбекова, 36

Дата: __________________


На основании Закона РК «Об образовании»Кодекса РК «О браке и семье», а также других нормативно-правовых актов, Устава и Правил внутришкольного распорядка образовательного учреждения осш №33 имени Кенесары Касымулы, в лице директора школы, Аширбековой Даны Артаевны с одной стороны, и родителей (законных представителей) с другом стороны

____________________________________________________________________________________

составили настоящий договор о нижеследующем.


  1. Содержание договора
    1. Образовательное учреждение согласно требованиям договора оказывает услуги, в соответствии с Государственным общеобязательным стандартом образования Республики Казахстан.
    2. 1-ая Сторона и 2-ая Сторона совместно участвуют в образовательных, развивающих, а также воспитательных процессах именуемого в дальнейшем Учащийся (аяся)

_____________________________________________ «________» _______ года рождения 

  1. Для совершенствования учебно-воспитательного процесса Обе стороны берут на себя единую ответственность в пределах, указанных в данном договоре.


  1. Права и обязанности Сторон

2.         1-ая Сторона обязана:

2.1.      Защищать честь и достоинство образовательного учреждения, а также, честь и достоинство каждого учителя и сотрудника учреждения.

2.2.      Оказывать психологическую и педагогическую помощь родителям (законным представителям) и требовать у учащегося полного освоения учебной нагрузки;

2.3.      Создавать благоприятные условия для интеллектуального, морального, эмоционального, физического развития личности Учащегося, расширять круг его возможностей, гарантировать защиту его прав и свобод

2.4.      Ознакомить родителей (законных представителей) с Правилами внутреннего распорядкадругими актами и нормами, обеспечивающим организацию учебно-воспитательного процесса в данном образовательном учреждении;

2.5.      Ознакомить родителей (законных представителей) с успеваемостью учащегося, а также его поведением в школе, как результата общего морально - правового воспитания ребенка в семье и школе;

2.6.      Несет ответственность за соблюдение техники безопасности и охрану здоровья и жизни учащегося в образовательном учреждении и на уроках;

2.7.      Имеет право требовать у родителей (законных представителей) выполнения всех пунктов настоящего договора.

2.8.      Обязана в конце каждого учебного года предоставлять 2-ой Стороне документ (табель успеваемости), показывающий уровень освоения базового и дополнительного образования в школе.


3.         2-ая Сторона:

Родители и законные представители учащихся имеют право:

3.1.      Выбирать образовательное учреждение, учитывая желание, способности и личные особенности учащегося;

3.2.      Участвовать в работе органов управления образовательного учреждения через родительский комитет;

3.3.      Получать информацию у образовательного учреждения об успеваемости и о поведении своего ребёнка;

3.4.      Получать психологическую, педагогическую консультацию о проблемах в обучении и воспитании своего ребёнка;

3.5.      Могут получать дополнительные образовательные услуги для своих детей на договорной основе;

Родители и законные представители учащихся обязаны:

3.6.      Обеспечивать условия для безопасной жизни и учёбы своего ребенка, его умственного и физического развитиядля формирования гуманной личности;

3.7.      Обеспечить дошкольную подготовку ребенка для его дальнейшего обучения в образовательном учреждении

3.8.      Исполнять все пункты Устава и Правил внутришкольного распорядка образовательного учреждения;

3.9.      Обеспечить посещаемость учащихся учебных занятий образовательного учреждения;

3.10.    Обязаны уважать личность, честь и достоинство всех сотрудников образовательного учреждения; 

3.11.    Обеспечить неукоснительное исполнение требований относительно обязательной школьной формы, установленных уполномоченным органом в области образования;

3.12.    Обязаны придерживаться обязательной школьной формы, утвержденной в образовательном учреждении.


4. Обязанности и права учащихся:

4.1.      Получать качественные знания в соответствии с государственным общеобязательным стандартам образования РК, обязан хорошо учиться, вести себя прилежно, выполнять поручения, касающиеся учебы в школе, уважать честь и достоинство учителей и сотрудников школы;

4.2.      Обучаться по утвержденному руководством школы учебно-воспитательному плану и учебным программам, составленным на основе государственного общеобязательного стандарта образования РК;

4.3.      Выбирать альтернативные курсы в соответствий с учебным планом;

4.4.      Получать дополнительные образовательные услуги по своим наклонностям и интересам на платной основе; 

4.5.      Участвовать в самоуправлении образовательным учреждением;

4.6.      Все учащиеся, в первую очередь, учащиеся с ограниченными физическими возможностями, имеют право бесплатно пользоваться информационными ресурсами, учебниками, учебно-методическим комплексом, специальной литературой и оборудованием для лиц с ограниченными возможностями в доступной форме; 

4.7.      Бесплатно пользоваться спортивными, учебными, компьютерными кабинетами, актовым залом, библиотекой;

4.8.      Имеет право свободно выражать своё мнение;

4.9.      Имеет право на уважение чести и достоинства своей личности;

4.10.    Получать поощрения и грамоты за успехи в учебных, научных, спортивных и творческих делах в школе;

4.11.    Обязан выполнять требования относительно школьной формы, установленной уполномоченным органом в области образования.


5. Учащимся категорически запрещается:

5.1.      Приносить холодное и любое другое оружие, взрывоопасные предметы в школу, алкогольные и дурманящие препараты, употреблять алкогольные напитки, сигареты и наркотические вещества;

5.2.      Угрожать, применять силу в выяснении отношений со сверстниками и взрослыми;

5.3.      Выполнять любые действия, наносящие вред окружающей среде, порче государственного имущества

5.4.      Приносить ложные справки и различные документы от имени родителей, исправлять оценки в журнале или же в другой документации;

5.5.      Сорить, выражаться нецензурно, курить в образовательном учреждений и около него;

5.6.      Наносить вред имуществу образовательного учреждения, загрязнять учебные кабинеты, двор и прилегающие территории.

6. Срок договора

6.1.      Настоящий договор вступает в силу с момента подписания обеими Сторонами и действует во все время обучения учащегося в данном образовательном учреждении. 


7. Требования к изменению и расторжению договора:

7.1.      Настоящий договор вступает в силу с момента подписания обеими Сторонами;

7.2.      Договор имеют силу до окончания Учащимся обучения в данном образовательном учреждении, автоматически ежегодно пролонгируется;

7.3.      Договор расторгается в случае:

-          Перевода Учащегося в другое образовательное учреждение. 

-          Окончания школы



 Подписи Сторон:

1-ая Сторона_______________                                                     2- ая Сторона_________________

___________________________                                                    _____________________________

Адрес:_____________________                                                     Адрес:_______________________

___________________________                                                    _____________________________

Телефон:___________________                                                    Телефон:_____________________

Подпись:___________________                                                    Подпись:_____________________ 

]]>
admin Wed, 03 Apr 2019 17:49:55 +0600
Кенесары Қасымұлы атындағы №33 жалпы орта мектеп» коммуналдық мемлекеттік мекемесі мен оқушының ата-анасы (өзге де заңды өкілінің) арасындағы №_________ келісім-шарт https://33.shymkent.edu.kz/pitanie/kelsm-sharttar/7-kenesary-asymly-atynday-33-zhalpy-orta-mektep-kommunaldy-memlekettk-mekemes-men-oushyny-ata-anasy-zge-de-zady-kln-arasynday-_________-kelsm-shart.html https://33.shymkent.edu.kz/pitanie/kelsm-sharttar/7-kenesary-asymly-atynday-33-zhalpy-orta-mektep-kommunaldy-memlekettk-mekemes-men-oushyny-ata-anasy-zge-de-zady-kln-arasynday-_________-kelsm-shart.html Мекен-жайы: Шымкент қаласы, Д.Құрманбеков к., 36 үй

Түзілген уақыты: _________________________________


Қазақстан Республикасының «Білім туралы» Заңы, ҚР «Неке және отбасы туралы» Кодексі, басқа да нормативтік-құқықтық актілер және «Кенесары Қасымұлы атындағы №33 жалпы орта мектеп» мемлекеттік коммуналды мекемесінің Жарғысы, мектепішілік тәртіп Ережелерінің негізінде, білім ұйымының басшысы атынан Д.А.Аширбекова, «Білім ұйымы» деп аталатын бірінші тарап (бұдан әрі – 1-Тарап) және бұдан былай «Ата-ана» деп аталатын екінші тарап (бұдан әрі – 2-Тарап) _____________________________ (ата-анасының (өзге де заңды өкілінің) аты-жөні) арасында төмендегі туралы осы келісім-шарт жасалды.


1.Келісім-шарттың мәні


1.1.      Білім ұйымы келісім-шарттың талаптарына байланысты Қазақстан Республикасы мемлекеттік жалпыға міндетті білім беру стандартына сәйкес білім беру қызметін көрсетеді.

1.2.      1-Тарап және 2-Тарап бұдан былай «Білім алушы» деп аталатын «___»_____________ жылы туылған _______________________________________ білім беру, тәрбиелеу, дамыту ісінде біріге әрекет етеді.

1.3.      Тараптар өз іс-әрекеттерінің нәтижелі болуы үшін осы келісім-шартпен шектелген бірлескен жауапкершілік алады.


2. Тараптардың құқықтары мен міндеттері

1-Тарап:

2.1.      Мектептің, мұғалімнің, мектеп барлық қызметкерлерінің жеке тұлғасының ары мен қадір қасиетін қорғауға, сыйлауға;

2.2.      Ата-аналарға (өзге де заңды өкілдерге) психологиялық және педагогикалық көмек көрсетуге және білім алушыдан оқу жүктемесін толық меңгеруді талап етуге;

2.3.      Жеке тұлғаның интеллектуалдық, адамгершілік, эмоционалдық және физикалық дамуы үшін, оның мүмкіндігін жан-жақты дамыту үшін жағымды жағдай жасауға, жеке тұлғаның құқығы мен еркіндігін қорғауға кепілдік беруге;

2.4.      Адамгершілік - құқықтық тәрбиені тәрбие жұмысының негізі етіп алуға және оқушының негізгі оқу нәтижесін жазып алып, Ата-аналарына (өзге де заңды өкіліне) таныстыруға;

2.5.      Ата-аналарды (өзге де заңды өкілінің) Жарғымен, білім ұйымының ішкі тәртіп ережелерімен, оқу процесін ұйымдастыруды қамтамасыз ететін басқа да білім ұйымы актілерімен таныстыруға;

2.6.      Білім алушының білім ұйымындағы және сабақтағы кезеңдегі денсаулығы мен өмірі қауіпсіздігінің сақталуына жауапкершілік алуға; 

2.7.      Білім алушы мен оның ата-аналарынан (өзге де заңды өкілдерінен) осы келісім-шарттың барлық талаптарын орындауын талап етуге құқылы.

2.8.      Әр оқу жылы соңындағы білім алушының базалық және қосымша саланы меңгеру деңгейін көрсететін құжат ұсынуға (үлгерім табелі) міндетті.

2-Тарап:

Білім алушылардың ата-аналары мен өзге де заңды өкілдерінің:

3.1.      Білім алушының тілегін, жеке бейімділігі мен ерекшеліктерін ескере отырып білім ұйымын таңдауға;

3.2.      Ата-аналар комитеттері арқылы білім ұйымдарын басқару органдарының жұмысына қатысуға;

3.3.      Білім ұйымдарынан өз балаларының үлгеріміне, мінез-құлқына, тәртібіне және оқу жағдайларына қатысты ақпарат алуға;

3.4       Өз балаларын оқыту мен тәрбиелеу проблемалары жөнінде психологиялық, педагогикалық консультациялардан кеңес-көмек алуға;

3.5.      Балаларының шарттық негізде қосымша қызмет көрсетулер алуына құқығы бар.

Ата-аналар мен өзге де заңды өкілдер:

3.6.      Білім алушыларға өмірі мен оқуы үшін салауатты және қауіпсіз жағдайлар жасауға, олардың ой-өрісі мен дене күшін дамытуды, имандылық тұрғысынан қалыптасуын қамтамасыз етуге;

3.7.      Баласының жалпы білім беру ұйымында одан әрі білім алуы үшін мектепалды даярлығын қамтамасыз етуге;

3.8.      Білім ұйымының жарғысында айқындалған қағидаларды орындауға;

3.9.      Білім алушылардың оқу орнындағы сабаққа толық қатысуын қамтамасыз етуге міндетті;

3.10.    Білім ұйымы жұмыскерлерінің ар-намысы мен қадір-қасиетін құрметтеуге;

3.11.    Білім беру саласындағы уәкілетті орган белгілеген, міндетті мектеп формасына қойылатын талаптарды орындауға;

3.12.    Білім ұйымында белгіленген оқушының киім формасын сақтауға міндетті.


4. Білім алушылардың құқықтары мен міндеттері:

4.1.      Мемлекеттік жалпыға міндетті білім беру стандарттарына сәйкес сапалы білім алуға, жақсы оқуға, өзін әдепті ұстауға, оқуға байланысты тапсырмаларды орындауға, мектептің әрбір мұғалімі мен қызметкерлерінің ар-намысы мен қадыр қасиетін сыйлауға;

4.2.      Білім ұйымы басшылыққа алатын мемлекеттік жалпыға міндетті білім беру стандарттары шеңберінде оқу жоспарлары, білім беру бағдарламалары бойынша оқуға;

4.3.      Оқу жоспарларына сәйкес баламалы курстарды таңдауға;

4.4.      Өзінің бейімділігі мен қажеттеріне қарай қосымша білім беру қызметтерін, білімдерді ақылы негізде алуға;

4.5.      Білім ұйымдарын өзін өзі басқару жұмысына қатысуға;

4.6.      Білім ұйымдарында білім алушылар үшін, оның ішінде, мүмкіндіктері шектеулі балалар үшін қолжетімді нысанда ақпараттық ресурстарды тегін пайдалануға, оқулықтармен, оқу-әдістемелік кешендермен және оқу-әдістемелік құралдармен, оның ішінде мүгедектер, мүмкіндіктері шектеулі балалар үшін дайындалған оқулықтармен, оқу-әдістемелік кешендермен және оқу-әдістемелік құралдармен қамтамасыз етілуге;

4.7.      Спорт, оқу, акт залдарын, компьютерлік сыныптарын және кітапхананы тегін пайдалануға;

4.8.      Өзінің пікірін еркін білдіруге;

4.9.      Өзінің адамдық қадір-қасиетінің құрметтелуіне;

4.10.    Оқудағы, ғылыми және шығармашылық, спорттық қызметтегі табыстары үшін көтермеленуге және марапатталуға құқығы бар.

4.11.    Білім ұйымында білім беру саласындағы уәкілетті орган белгілеген, міндетті мектеп формасына қойылатын талаптарды сақтауға міндетті.


5.Білім алушыларға тыйым салынатын талаптар:

5.1.      Білім ұйымына қару, отта және жарылу қауіптілігі бар заттарды, уландыру газдарды, спирттік ішімдіктер, темекі және есірткі өнімдерін әкелуге, таратуға және қолдануға;

5.2.      Ересектермен басқа оқушылармен қарым-қатынасты күшпен анықтауға, қорқыту, қоқан-лоққы көрсету арқылы күш көрсетуге;

5.3.      Қоршаған орта үшін қауіпті саналатын кез келген іс-әрекет қолдануға, мемлекеттік мүлікке зарар беруге; 

5.4.      Жалған анықтамалар, ата-аналар атынан жазбалар және басқа жалған құжаттар ұсынуға, журналдағы бағалар мен басқа да құжаттарын түзетуге;

5.5.      Білім ұйымында және ауласында темекі шегуге, балағат сөздер айтуға, қоқыс шашуға;

5.6.      Білім ұйымының мүлкіне зиян келтіруге, оқу бөлмелері мен қосымша кабинеттерді, ауланы ластауға;


6. Келісім -шаттардың мерзімі

6.1.      Келісім-шарт қол қойылған уақыттан бастап, білім алушының білім ұйымында оқыған мерзімінің соңына дейін жарамды.


7. Келісім шартты өзгерту және бұзу талаптары

7.1.      Келісім-шарт қол қойған уақыттан бастап күшіне енеді;

7.2.      Келісім-шарттың мерзімі білім алушы мектепті толық бітіргенге дейін. Егер тараптардың екеуі де келісім-шартты оның аяқталу мерзіміне дейін өтініш жасамаса, келісім - шарт жыл сайын созылады

7.3.      Келісім-шарт мерзімінен бұрын:

7.4.      Білім алушының тұрғылықты мекенжайы өзгеріп басқа білім ұйымына ауысқан жағдайда;

-           Тараптардың бірінің өз міндетін орындамаған жағдайында келесі тараптың ұсынысымен;

-           Ата-ананың (өзге де заңды өкілінің) әдепсіз мінез-құлық көрсету немесе білім алушының білім ұйымының ішкі тәртіп ережелерін жүйелі түрде бұзу жағдайында білім ұйымының ұсынысымен;


Тараптардың қолы:

1-ші Тарап__________________________                                          2- ші Тарап_____________________________

____________________________________                                         _________________________________________

Мекенжайы:________________________                                           Мекенжайы:_____________________________

____________________________________                                         _________________________________________

Телефоны:__________________________                                           Телефоны:_______________________________

Қолы:  _____________________________                                           Қолы:___________________________________ 


]]>
admin Wed, 03 Apr 2019 17:47:10 +0600